Konkurs: wygraj książkę „Doradca smaku” francuskiego mistrza kuchni! Konkurs ZAKOŃCZONY!

Jeśli lubicie gotować i wciąż eksperymentujecie w kuchni w poszukiwaniu idealnego smaku, a kulinarnych inspiracji wciąż Wam mało – mamy coś specjalnego! Weźcie udział w naszym prostym konkursie i wygrajcie niezwykłą książkę „Doradca smaku” Michela Morana.
 mat. promocyjne

UWAGA: Konkurs zakończony! O wygranej zwycięzcy zostaną powiadomieni wiadomością e-mail.

„Doradca smaku” autorstwa francuskiego mistrza kuchni Michela Morana to książka, która dopiero co pojawiła się w księgarniach. To zestawienie 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które udoskonalą każde danie.

Co należy zrobić, aby otrzymać książkę „Doradca smaku” Michela Morana?
Wystarczy zalogować się w naszym serwisie oraz odpowiedzieć pod tym artykułem w komentarzu:

„Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówkowi to...”

Mamy dla Was aż 25 książek!
Autorzy najciekawszych i najsmaczniejszych komentarzy otrzymają w nagrodę jedną z nich.
Na Wasze komentarze czekamy do 21 maja do południa.

UWAGA: Konkurs zakończony! O wygranej zwycięzcy zostaną powiadomieni wiadomością e-mail.

Regulamin

Sprawdź także: Startuje II edycja Pogotowia Kulinarnego Michela Morana!

red

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

23.05.2014, 14:38

Witajcie,
maile zostały posłane. Sprawdźcie swoje skrzynki :)

22.05.2014, 22:40

Czy wygrani otrzymali już może maile?

22.05.2014, 20:54

Maile zostały już wysłane?

21.05.2014, 11:46

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówki to grilowana pierś z kurczaka owinięta w chrupiącym boczku, podana sosem żurawinowym. Oczywiście podana z sałatką z młodej sałaty, pomidorków, rzodkiewki i szczypiorku. Pychota :)

21.05.2014, 11:24

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówkowi to fondue z owocami. Jako że mamy 3 letnią córeczkę to jest dla niej niesamowitą frajdą gdy maczamy w czekoladzie świeże truskawki, banany, czy arbuza. Poza tym zazwyczaj wyjeżdżamy w maju z mężem i córeczką na wieś do znajomego gospodarstwa agroturystycznego aby pooddychać świeżym powietrzem i poobserwować naturę. Gospodarstwo to ma status ekologicznego, są tam więc ekologiczne warzywa, owoce, także mleko. A jak jest gorąco to nic tak nie gasi pragnienia jak prawdziwe wiejskie zsiadłe mleko ze świeżymi ziemniakami. No i najbardziej typowe ;) ....zawsze w sobotę gospodarz przygotowuje grilla z własnych kiełbas, i warzyw. Rozpala się ognisko przy którym śpiewamy ze specjalnego śpiewnika, przy jakimś soku. Zawsze jest super i nigdy nie mamy ochoty wracać do pracy z naszej majówki.

21.05.2014, 11:00

Opd paru lat w majówkę z rodziną własnoręcznie robimy pyszne włoskie gelato!
Co potrzebujemy:
- 3 żółtka,
- 100 g cukru,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Jak przyrządzamy:
Zagotować mleko z wanilią, uważając, aby nie wykipiało, ostudzić.Zmiksować żółtka z cukrem tak, aby powstała puszysta, jasnożółta masa. Dodać do niej ostudzone mleko, zamieszać.
Otrzymaną masę podgrzać na malutkim ogniu, cały czas mieszając, dopóki odrobinę się nie zagęści. Ostudzić.
Ubić na sztywno śmietanę, dodać do masy, delikatnie zamieszać.
Zamrozić lody przez ok. 10 godzin i buon appetito!

21.05.2014, 10:20

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówkowi to zielone szparagi smażone na klarowanym maśle z odrobiną soli i cukru - najprostsze, najlepsze, pasują do steków, łososia, jajka w koszulce... Pycha.

21.05.2014, 09:14

Moja propozycja łączy się ze wschodem, bo tam zawsze wyjeżdżam na majówkę i jest to ryba smażona "na sposób wschodni". To prosty sposób na pyszny i szybki obiad. Spytacie czemu ryba, bo to najpopularniejsze danie u moich teściów na Suwalszczyźnie, gdzie niedawno byliśmy. Poniżej zamieszczam przepis, który sprawdza się nie tylko nad wodą ;)

Składniki:
- 50dag filetów świeżej ryby (dorsz, karp, sum)
- bułka tarta wymieszana pół na pół z mąką (panierka)
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
Marynata:
- sok z cytryny
- 6 ząbków czosnku, łyżeczka imbiru
- 2 łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu
- łyżeczka kurkumy
- ćwierć łyżeczki chili
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Myjemy rybę (ze skórą) i suszymy. Marynata: wciskamy do miski czosnek, dodajemy wszystkie przyprawy, wlewamy tyle soku z cytryny tak by marynata miała konsystencję śmietanki, dokładnie mieszamy. Smarujemy marynatą filety (tylko mięso, skóry nie smarujemy) i przekładamy na talerz. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Filety panierujemy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony. Podajemy prosto
z patelni razem z sałatką zieloną mieszaną lub frytkami (dla tych mniej dbających o zasady żywieniowe;).

21.05.2014, 06:38

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówki to cukinia zapiekana z serem. Przepis jest prosty: kroimy cebulę wzdłuż, na 4 części, doprawiamy każdą ćwiartkę (najważniejsze przyprawy to sól, pieprz oraz czosnek, reszta wedle uznania), obkładamy wewnętrzne części każdej ćwiartki cienkimi plastrami sera, grillujemy przez 10 minut. Gotowe!

21.05.2014, 00:46

Uwielbiam wiosnę, bo wtedy wszystko rodzi się do życia. Wtedy mam wielki apetyt, potrzebuję czegoś co mi dostarczy dużo energii, będzie sycące, a jednoczenie lekkie i delikatne.
Mój ulubiony przepis na majówkę to "Ślimaczki z tortilli". Są smakowite, szybkie i proste w przygotowaniu i bez problemu można je zabrać na wiosenny wyjazd.
Potrzebne składniki to: placki tortilli, serek kremowy, papryka czerwona i żółta, starty żółty ser (około15 dkg), szczypiorek, łyżka majonezu, sól, pieprz, papryka czerwona w proszku, oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypiorek siekamy.
Do serka dodajemy papryki, szczypior, żółty ser, przyprawy i majonez. Mieszamy wszystko dokładnie. Każdy placek tortilli smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Po chwili nakładamy farsz i dokładnie rozsmarowujemy cienka warstwę na całym placku. Zawijamy ciasno w rulonik i kroimy na małe kawałki (jak sushi) - wychodzą "ślimaczki". Smacznego!

21.05.2014, 00:13

Mmmm...majówka:). Rowery, plener, kocyk, koszyk, scrabble, mąż i ja. Niedaleko szumiący las, w powietrzu ćwierkające ptaki, wciągająca gra, a z koszyka dobywające się zapachy. Zastawy brak, sztućców brak, wykwintność została w domu, ale nie smak... Szaszłyki... Niezwykłe, soczyste, chrupiące, zgrillowane kawałki łososia natartego sokiem z cytryny, kminem rzymskim i kolendrą, na przemian z maleńkimi młodymi ziemniaczkami otoczonymi w masełku, opruszonymi świeżutkim koperkiem, wszystko poprzeplatane tasiemkami z cukinii...
Kończą się jeszcze w trakcie pierwszej partii gry.
Z koszyka nadal ulatnia się woń, ożeźwiająca, słodka, kusząca. Deser. Sztućców nadal brak, szaszłyki zatem po raz drugi. Kawałki banana, jabłka, pierwsze truskawki, winogrona, podpieczone, polane miodem i otoczone pokruszonymi orzechami. Druga partia i remis.
Zwieńczenie majówki : obowiązkowa domowa, ożeźwiająca lemoniada cytrynowa z miętą. Mmmm... Pycha! Mmmm... majówka:)

20.05.2014, 20:36

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówkowi to szpajza cytrynowa. Dziś trochę (niesłusznie!) zapomniana, a poza Śląskiem chyba wogóle nieznana, ale rodzinna majówka bez niej to.. plaża bez słońca i lodów!

20.05.2014, 14:55

Jak dla mnie taką potrawą są GRRILLOWANE GRZANKI Z SEREM:
Składniki: duża ziołowa ciabatta, ser gouda z wasabi, oliwa z oliwek, zielone tabasco, pomidorki koktajlowe.
Pomidorki przekrawamy na pół. układamy przecięciem do góry na aluminiowej tacce do grillowania. Skrapiamy tabasco. Grillujemy ok. 15 minut. Ciabattę kroimy na kromki i skrapiamy z jednej strony oliwą i cienko smarując tabaso. Pod koniec pieczenia pomidorków na ruszcie układamy kromki ciabatty (naoliwioną stroną). Po kilku minutach, gdy się zarumienią, odwracamy i na każdej układamy plasterek goudy. Zdejmujemy gdy ser się lekko roztopi. Na każdej grzance układamy grillowane pomidorki i ewentualnie jeszcze skrapiamy tabasco. Bardzo dobrze smakuje z sałatką grecką

19.05.2014, 18:01

Z utęsknieniem czekam na maj, bo jak wiadomo w maju królują szparagi! Zupa-krem z białych szparagów to rarytas, gdyż jak wiadomo białych szparagów nie wolno mrozić! Przepis: pęczek białych szparagów, duża cebulka dymka, wywar z włoszczyzny, śmietana 18pro, pół łyżki cukru, łyżka masła, koperek, sól i pieprz do smaku. Smacznego!

19.05.2014, 15:40

grillowany pstrąg,w foli aluminiowej,po oczyszczeniu rybki nacieram sola pieprzem obkładamtalarkami cebulki zawijam w folie aluminiowąi juz do grillowania gotowe,pychotka smaczne i zdrrowe,do jedzenia gotowe

19.05.2014, 14:19

Domowej roboty burgery ze świeżo wypieczonego chlebka pita z sałatą, ogórkiem, papryką, cebulką, rzodkiewką i jaglanym kotlecikiem ze smażonymi pieczarkami. Wszystko to doprawione odrobiną musztardy i świeżymi ziołami, szczelnie zawinięte i wrzucone do rowerowej sakwy, a później..... niebo w gębie gdzieś na pustkowiu nad rzeką, w przerwie na piknik!!

19.05.2014, 02:27

Majówka!
Wiadomo, że większość posiłków trzeba przygotować w domu, a na majówce tylko podgrzać, upiec i zajadać wraz z buchającymi kłębami świeżego powietrza. Właśnie dlatego wszystko smakuje tak wspaniale. Najważniejsze, żeby wszystko było świeże i świeżo przygotowane, lekkostrawne i orzeźwiające, żeby nie popsuć sobie smaku majówki. A ja na majówkę zabieram swojego mężczyznę, który fantastycznie zajmuje się przygotowaniem posiłków bieżących, czyli grillowanych w kociołku różnorodnych warzywach rozdrobnionych oczywiście i duszonych w sosie własnym, ale przełożone plasterkami prawdziwie uwędzonego boczku okładanego Masłem Polskim i osypane dość sowicie majerankiem i bazylią. Do tego oczywiście młode ziemniaczki opatulone folią, zgrillowane i potem polane przygotowanym w domu sosem śmietankowo-majonezowym z kostką czosnkową Knorra. Proste, szybkie, lekkie i smakowite.Po odymieniu grillowym i zaspokojeniu pierwszego żarłoctwa, czas wyjąć najzwyklejszego domowego drożdżaka z nadzieniem… nie, nie rabarbarowym, ale makowo-żurawinowym, orzeźwiającym i niekończącym się łakomstwem.
Do picia żadne sklepowce, a własny kompocik jabłkowy z dodatkiem miodu i cytrynki oraz wywaru z mięty. No i oczywiście dużo dobrego humoru, luzu i leżakowania, jak dobre piwko na gryczanym miodzie. Dziękuję organizatorom tego konkursu za pomysł oprawy majówki i życzę Zgorzelczaninom udanych nie tylko majówek ale i czerwcówek, lipcówek i pozostałych ówek- grillówek.

18.05.2014, 21:38

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówki to... różne dania! Nie mam jednego ulubionego, które wcinam przez 5 dni, nie jestem też fanką grillowania, ale większą niż zwykle ilość wolnego czasu lubię wykorzystać na gotowanie potraw bardziej wymyślnych niż na co dzień. W tym roku postanowiłam przypomnieć sobie smaki kuchni indyjskiej i przyrządzałam chole z ciecierzycy i kurczaka garam masala. Pikantnie i pysznie :)

18.05.2014, 15:09

Tradycyjna karkóweczka i do tego piwka beczka

17.05.2014, 06:51

Baklazanik nadziewany i na ruszcie podgrzewany, małe piwko i to wszystko.

16.05.2014, 21:50

Kiełbaska, szaszłyczek i browarka łyczek...

16.05.2014, 20:51

Moja córka jest wyjątkowa
Nie wiem co mieści jej głowa
Ma swoje smaki
Potraw lubi niewiele
Choć na skosztowanie
Namawia ją rodzina i przyjaciele
Więc, gdy na majówkę się wybieramy
I do koszyka kiełbasę na ognisko wkładamy
Musimy zaopatrzyć się w bochenek chleba
Bo tego Naszej córce do szczęścia potrzeba
Dla niej nie ważne mięsne przysmaki
Kiełbaski chrupiące,z boczku ślimaki
Ona nad ogniem piecze kromki chleba
Jest prze szczęśliwa,widać tego jej trzeba
A i my korzystamy i chlebek jej podbieramy
Bo do kiełbaski nic tak nie smakuje
Jak upieczony,ciepły chlebek
Który między zębami pochrupuje .

16.05.2014, 20:18

Dla mnie obowiązkowe na majówkę są dania świeże, lekkie, pełne młodych warzyw i oczywiście takie, które można łatwo spakować, by zabrać ze sobą na piknik czy grilla: sałatka z pieczonych buraczków, szparagów i rukoli z kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulką, miks grillowanej cukinii, papryki, cebuli, bakłażana i pomidorów z fetą i na deser obowiązkowo sałatka owocowa - truskawki, arbuz, melon, brzoskwinia, jabłuszko - ze świeżo startą marchewką, no i do popicia- odświeżający kompot z rabarbaru lub świeży sok warzywny- botwinka, szpinak, marchewka, pomidor. Same pyszności, do tego zdrowe i lekkie, więc pozwolą nam przygotować się na sezon bikini ;-)

16.05.2014, 20:03

Najsmaczniejsze danie, bez którego nie wyobrażam sobie majówki, to mamałyga z sarmalami wypróbowana w Rumunii. Nikt mi teraz nie wmówi, że ten kraj jest zacofany i nie ma po co tam jechać. Ich narodowa kuchnia ma w sobie tyle smakołyków, że można poczuć się tam jak w domu! ;)

15.05.2014, 23:17

na majówkę to tylko ciasto z rabarbarem ,albo drożdżówka z kruszonką babci ,do tego woda z sokiem,albo świeże mleko

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3