Francja zakazała ostatnio supermarketom wyrzucania niesprzedanego jedzenia. Produkty z bliską datą przydatności do spożycia lub uszkodzonym opakowaniem będą musiały trafić do organizacji charytatywnych lub do rolników, którzy przerobią je na pasze albo kompost. Nowe przepisy wejdą w życie do lipca 2016 r.
Czy i w Polsce możliwe jest wprowadzenie takiego rozwiązania? Jak ograniczyć wyrzucanie jedzenia przez sklepy? O tym w "Dzień Dobry TVN" rozmawiały Magdalena Krajowska z Polskiego Banku Żywności oraz restauratorka Agnieszka Kręglicka.
Magdalena Krajowska: Jesteśmy tuż za Francją, jeśli chodzi o ilość żywności marnowanej
Co zrobić, żeby w restauracji nie pozostawało zbyt dużo żywności?
Magdalena Krajowska: Banki Żywności współpracują z tysiącami organizacji
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?