Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzybowa z orzechami i pikantna fasola

Babcia Monika z Jeżyc
Grzyby i orzechy tworzą znakomite połączenie smaków. Zapraszam na grzybową z orzechami. Oczyszczone grzyby kroję. Teraz biorę się za warzywa: obieram je i kroję.

Grzyby i orzechy tworzą znakomite połączenie smaków. Zapraszam na grzybową z orzechami. Oczyszczone grzyby kroję. Teraz biorę się za warzywa: obieram je i kroję. Wszystko wrzucam na patelnię na rozgrzane masło i podsmażam przez 5 minut. Podsmażone warzywa z grzybami wrzucam do garnka z wcześniej przygotowanym bulionem grzybowym, dodaję liście laurowe oraz oregano, zaprawiam szczyptą soli i pieprzu. Zupę gotuję 40 minut na wolnym ogniu. W tym czasie grubo mielę orzechy. Zawartość garnka przelewam do miksera. Zmiksowaną zawartość wrzucam na powrót do garnka, dodaję śmietany i podgrzewam.

Na drugie - pikantna fasola. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i posiekać. Oczyszczoną paprykę i pomidory opłukać i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę. Fasolę opłukać (nie moczyć). Czosnek, fasole i jedną posiekaną cebulę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem 20 min. Dodać smalec, sól i dalej gotować, aż fasola będzie miękka. Boczek usmażyć na patelni na rumiano i przełożyć na talerz. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć paprykę i pozostałą cebulę, doprawić solą, pieprzem, chili, dodać liść laurowy, oregano i natkę pietruszki, wymieszać i smażyć 2 min. Następnie dodać pomidory i 2/3 fasoli, dusić dalsze 2 minuty. Pozostałą fasolę rozetrzeć, dodać do warzyw i dusić jeszcze trochę. Gotowe!

Grzybowa z orzechami (na 4 osoby)

30 dag świeżych grzybów, 2 marchewki, pietruszka, cebula, por, 2 ząbki czosnku, kostka bulionu o smaku grzybowym, 2 łyżki masła, garść orzechów laskowych łuskanych, 1,5 litra wody, pół szklanki śmietany, 2 liście laurowe, łyżka suszonego oregano, sól i pieprz.

Pikantna fasola (na 4 osoby)

40 dag kolorowej fasoli,10 dag wędzonego boczku, 1 papryka (15 dag), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 pomidory, 2 łyżki smalcu, pół łyżeczki oregano, liść laurowy, szczypta przyprawy chili, sól, pieprz, 2 łyżki natki pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto