Sylwester i następujący po nim karnawał to czas hucznego świętowania, dobrej zabawy i wielkiego ucztowania. Czym jednak byłaby zabawa bez przepysznego jedzenia? Najlepiej podczas tego typu imprez sprawdza się szwedzki stół. Można z niego "złapać" szybko jakąś przekąskę i bawić się dalej.
Menu karnawałowej imprezy najlepiej zestawić z dań, które można przygotować wcześniej i przede wszystkim w krótkim czasie.
Do takich zaliczają się sałatki, drobne ciasteczka, muffinki, tartinki, tapas oraz różne dipy, sosy i dodatki, z których goście sami mogą komponować swoje potrawy, np. oliwki, grzybki, czosnek marynowany, kabanosy, nachosy czy pomidorki koktajlowe.
Przedstawiamy kilka pomysłów na przekąski, które mogą się znaleźć na szwedzkim stole w Sylwestra:
Ruloniki z łososia na krakersach
Składniki:
100 g łososia wędzonego
1 opakowanie serka mascar-pone
1 opakowanie krakersów
świeży koperek
Sposób wykonania:
Na talerzu ułożyć krakersy. Plastry łososia pokroić na małe (ok. 3 cm na 1 cm) paseczki. Łyżeczką deserową na paseczki nałożyć serek mascarpone. Każdy paseczek zwinąć w rulonik i ułożyć na krakersach. Udekorować listkiem koperku.
Kolorowe ruloniki ze schabem tradycyjnym
Składniki:
40 dag schabu tradycyjnego z kaszubskiej wędzarni
4 serki topione
1 słoik majonezu
1 papryka żółta i 1 czerwona
główka sałaty
zielony ogórek
5 dużych placków tortilla
Sposób wykonania:
Placki tortilla posmarować serkiem topionym, ułożyć na nim plastry schabu, następnie sałatę i troszkę majonezu. Papryki oraz ogórka pociąć w cienkie słupki i ułożyć wzdłuż na środku naleśnika. Całość delikatnie zawinąć, tak by powstała rolada. Czynność powtórzyć z każdym naleśnikiem. Rolady zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pokroić na małe 5-cm roladki. Podawać na dużym talerzu na liściach sałaty karbowanej.
Nachosy z serem i sosami
Składniki:
2 opakowania nachosów
2-3 rodzaje sera żółtego
250 g mięsa mielonego
pieprz cayene
sos salsa (1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli, sól, pieprz, papryka ostra)
gęsta śmietana
sos guacamole (2 miękkie avocado, pół cebuli drobno posiekanej, limonka, pomidor, sól, pieprz, chilli w proszku)
Sposób wykonania:
Mięso doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni. Ser ucieramy drobno na tarce i mieszamy. Foremkę wykładamy warstwą nachosów, które posypujemy mięsem i utartym serem. Powtarzamy tak kolejne warstwy. Na samej górze posypujemy grubą warstwą sera i pieprzem cayene. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika podajemy z trzema sosami: salsa, guacamole i gęstą śmietaną.
Sos salsa - Cebulę drobno posiekać i zrumienić na patelni, następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek. Gdy cebula będzie złotobrązowa, dodać pomidory. Całość powoli podgrzewać. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli i przyprawy. Gdy zgęstnieje, ostudzić.
Sos guacamole: Avokado roz-gnieść widelcem, skropić sokiem z limonki, dodać drobno posiekaną cebulę i pomidory oraz przyprawy. Wszystko wymieszać.
Owoce nadziewane mascarpone
Składniki:
2 granaty
2 pomarańcze
2 brzoskwinie
300 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
4 jaja
1 opakowanie biszkoptów po-dłużnych
przyprawa do sernika i mas serowych
Sposób wykonania:
Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać przyprawę do sernika i mas serowych, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Owoce pokroić na połówki, wydrążyć, w otrzymane "foremki" ułożyć po biszkopcie, następnie uzupełnić masą serową, udekorować owocami i biszkoptem. Odstawić na kilkadziesiąt minut w chłodne miejsce.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?