Dynia w kuchni w roli głównej
100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor. Do spożycia wykorzystujemy miąższ dyni oraz pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych.
Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych. Z miąższu możemy robić sałatki, surówki, farsze, ugotować zupę czy użyć jako dodatek do ciast i placków czy też zrobić zapiekankę a nawet nalewki.
Mój wypróbowany przepis na zupę z dyni.
1 kg dyni,
0,5 litra mleka,
0,5 litra wody,
1 szklanka mąki,
1 jajo,
4 łyżki ciepłej wody,
sól.
Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.
Kompot z dyni.
1/2 kg dyni,
1 litr wody,
1/2 szklanka cukru,
4 łyżki octu 4 goździki.
Wodę, cukier, ocet oraz goxdziki zagotować, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować 5 minut na małym ogniu. Podawać dobrze wystudzony.
Marynata z dyni
4 szklanki dyni,
2,5 szklanki wody,
3/4 szklanki octu 10-proc.
1/2 szklanki cukru,
3 łyżki miodu,
10 goździków,
1,5 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka soli.
Dynię obraną i pokrojoną w dużą kostkę obgotowujemy ok. 1 minuty w lekko posolonej wodzie. Delikatnie odcedzamy i studzimy, po czym układamy w wyparzonych i czystych słoikach. Przygotowujemy zalewę z wody, octu, miodu, cukru, soli i przypraw, i gorącą zalewamy dynię w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut. Porcję odpowiednio trzeba zwiększyć.
Podzielcie się swoimi przepisami na potrawy z dyni.
Smacznego!
Piszcie ----> [email protected]
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?