Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

14.12.2007 - ŚWIĄTECZNE WYPIEKI - Tak pachną święta

Barbara Jurga
Już niedługo nasze domy będą pachnieć czystością, choinką, kapustą z grzybami, rybami i świątecznymi wypiekami. W wielu domach już pod koniec listopada przygotowywano korzenne ciasto na piernik i pierniczki.

Już niedługo nasze domy będą pachnieć czystością, choinką, kapustą z grzybami, rybami i świątecznymi wypiekami. W wielu domach już pod koniec listopada przygotowywano korzenne ciasto na piernik i pierniczki.

- Pierniki kojarzą się z zimowymi świętami - mówi Robert Kołodziejczyk, cukiernik z Piekarni -Cukierni Wielkopolskiej. - W naszym zakładzie przygotowania ciasta piernikowego rozpoczęliśmy już w połowie listopada. Zarobione z przyprawami, zwłaszcza cynamonem, kardamonem, goździkami i innymi oraz przede wszystkim z miodem naturalnym - najlepiej akacjowym. Ciasto musi leżakować, aby należycie dojrzało, przeszło przyprawami. Pierniki z prawdziwym miodem, odpowiednio dojrzałe, są po wypieczeniu kruche, ale nie twarde i pięknie pachnące. My w tym roku polecamy także placek korzenny z powidłami węgierkowymi lub z jabłkami.
Więcej czytaj w "Tygodniku Wągrowieckim"

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 14.12.2007 - ŚWIĄTECZNE WYPIEKI - Tak pachną święta - Wielkopolskie Nasze Miasto

Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto