Już niedługo nasze domy będą pachnieć czystością, choinką, kapustą z grzybami, rybami i świątecznymi wypiekami. W wielu domach już pod koniec listopada przygotowywano korzenne ciasto na piernik i pierniczki.
- Pierniki kojarzą się z zimowymi świętami - mówi Robert Kołodziejczyk, cukiernik z Piekarni -Cukierni Wielkopolskiej. - W naszym zakładzie przygotowania ciasta piernikowego rozpoczęliśmy już w połowie listopada. Zarobione z przyprawami, zwłaszcza cynamonem, kardamonem, goździkami i innymi oraz przede wszystkim z miodem naturalnym - najlepiej akacjowym. Ciasto musi leżakować, aby należycie dojrzało, przeszło przyprawami. Pierniki z prawdziwym miodem, odpowiednio dojrzałe, są po wypieczeniu kruche, ale nie twarde i pięknie pachnące. My w tym roku polecamy także placek korzenny z powidłami węgierkowymi lub z jabłkami.
Więcej czytaj w "Tygodniku Wągrowieckim"
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?